Välja kredikort

Kreditkort

Ett kreditkort kan vara en bra hjälp i din vardagsekonomi eftersom det oftast inte kostar något så länge du inte utnyttjar krediten. Tanken med ett kreditkort är att du alltid ska vara säker på att du har pengar oavsett om ditt lönekonto är tomt. Använd av din kredit och betala tillbaka snabbt. Utnyttjar du kortet på det sättet så kostar krediten oftast ingenting då kreditinstituten erbjuder mellan 30-60 dagars räntefri kredit. Innan du ansöker bör du jämföra korten. Detta kan du till exempel göra hos Kort24. Vilka avgifter har krediten, vilka olika förmåner som finns och hur skiljer sig korten i ränta. Ett kreditkort med så få avgifter som möjligt ger en fördelaktigare kredit. Ett kreditkort ger dig en mer flexibel lösning än ett lån.

Ränta

Ränta tillkommer på lånebeloppet efter det att de räntefria dagarna är slut. För att ha möjlighet att betala tillbaks din utnyttjade kredit innan ränta läggs på beloppet, bör du inte utnyttja mer än du klarar av att betala tillbaka innan den räntefria perioden är slut. Aviseringsavgift tillkommer alltid på pappersfakturor och är en del av den effektiva räntan. Se om det finns andra faktureringsalternativ för att slippa fakturaavgifter. Det är ett bra sätt att spara pengar på och du gör även en god insats för miljön. E-faktura, autogiro eller faktura via mail är exempel på andra faktureringsalternativ.

Effektiv ränta på ditt kort

Rätt kreditkort
När du ska ansöka om ett kreditkort kan du se olika räntor så som månads-, årsränta och effektiv ränta. Den effektiva räntan inkluderar alla övriga avgifter utöver årsräntan. En kreditgivare måste ha ett räkneexempel på den effektiva räntan. Där kan du se exakt hur de har räknat och vilka avgifter som har räknats in. Många gånger kan du se i ett räkneexempel om en kredit har autogiro som ett betalningsalternativ. Årsränta är den rena räntan på ett lånebelopp beräknat under 12 månader. Månadsräntan är beräknad på årsräntan men där ser du istället vilken ränta du får under en 30 dagars period. Effektiv månadsränta inkluderar ränta plus tillkommande avgifter.

Förmåner på ett kreditkort

Om du handlar frekvent i vissa affärer eller tankar på en speciell bensinstation så finns det ofta bonusar eller rabatter att få via ett kreditkort. För att kortet ska gynna dig så mycket som möjligt kan du kolla vilka bonusar och rabatter som passar dig bäst och välja kort därefter. Det finns bonusar i alla dess former, cashback för det du handlar för, rabatt på resor och försäkringar, dubbla poäng i mataffärer och mycket mer.

Kreditupplysning

I Sverige är det lag på att alla kreditgivare måste göra en kreditupplysning i samband med en kreditansökan. En del kreditgivare gör en upplysning via Upplysningscentralen medan andra använder sig av bolag som exempelvis Bisnode och Creditsafe. Skillnaden mellan dessa är att hos UC får du en registrerad upplysning. Görs upplysningen däremot hos något annat kreditupplysningsföretag så blir den inte registrerad.

Hur skaffar jag ett kreditkort?

Skaffa kreditkort
Alla företag som lånar ut pengar i någon form har olika villkor för dig som ansöker. Du måste läsa under respektive kort vilka villkor som gäller vid en ansökan. Vanligt är att du måste ha en svensk folkbokföringsadress, inte ha några anmärkningar hos Kronofogdemyndigheten, vara myndig och ha en årsinkomst som överstiger ett visst belopp. Har du ekonomiska svårigheter och redan har flera lån och kreditkort kan det vara svårt att få ännu en kredit beviljad. Är du i den situationen bör du inte ansöka om ett nytt kort utan istället få hjälp med din ekonomi.

Resurser på Internet

Uppdaterat: 2016-04-20
Sverige:
Följande sidor rekommenderas för dig som skall skaffa kreditkort:
Hitta bästa kreditkortet 2017 – Se aktuella räntor, kostnader samt vilka bonusar som är kopplade till korten.
kortio.se kan man också få en bra överblick på alla kort på marknaden samt även beställa kreditkort via deras tjänst.
konsumenternas kan man läsa om vad man skall göra om någon kommer över ert kort obehörigt.

Norge
Kredittkort Norge 2016
Finansportalen

Att tänka på

  • Jämför alltid olika kort, det kan skilja mycket i ränta och förmåner mellan korten.
  • Välj rätt kort för dig.
  • Du kan alltid betala in ditt utnyttjade belopp i en klumpsumma när du vill.
  • Utnyttja krediten under de räntefria dagarna
  • Kolla så att kortet inte har någon årsavgift
  • Vilka betalningsalternativ finns för att slippa fakturaavgift

Comments are closed