Små krediter

*Artikel uppdaterad 21/12 – 2015

SMS-lån

SMS-lån är ett snabblån på mindre summor som oftast ansöks om direkt i mobilen eller på surfplattan men det går naturligtvis att ansöka i datorn också. Lånen har en fast kostnad och lånas under en 30 dagarsperiod. På grund av den korta återbetalningsperioden ihop med det fasta beloppet så blir den effektiva räntan hög jämfört med många andra lån. Ett kortare snabblån kan vara bra om det används på rätt sätt.

Lånar du pengar vid enstaka tillfällen till en oförutsägbar utgift och betalar tillbaks pengarna inom en 30 dagarsperiod så fungerar lånet utmärkt. Vid ett sådant tillfälle kan det vara värt att betala avgiften som tillkommer. Bra att veta är att flera kreditgivare har gratis sms-lån första gången du lånar.

Använder du dig däremot kontinuerligt av sms lån så blir det en negativ spiral och väldigt kostsamt. Om du behöver ansöka om snabblån varje månad så är det läge att ta kontroll över din privatekonomi. Ett lån ska aldrig vara en utfyllnad av ditt lönekonto.

Ansökan

smslån
Lånen går snabbt att ansöka om. Du fyller i dina uppgifter och får svar inom några minuter. Pengarna finns oftast på ditt konto inom 24 timmar. Ansöker du på helgdagar så betalas pengarna ut till ditt konto nästkommande vardag. Kreditgivare av smslån gör ingen UC kontroll utan använder sig av andra kreditupplysningsföretag där du inte får en registrerad upplysning.

Lån utan UC

Varför spelar en kreditupplysning hos UC roll? Registrerade kreditupplysningar syns hos storbankerna. Har du många registreringar hos UC kan det se negativt ut om du ska ansöka om till exempel ett bostadslån eller billån.

Kreditupplysning

Alla kreditgivare i Sverige måste göra en kreditupplysning men som det står ovan så behöver de inte använda sig av Upplysningscentralen. En kreditupplysning görs för både din och kreditgivarens säkerhet. Skulle ett företag inte göra en upplysning i samband med en låneansökan så bör du genast bli misstänksam då företaget inte arbetar seriöst och bryter mot lagen. De flesta smslånegivarna använder sig av Creditsafe eller Bisnode. De kontrollerar dina personuppgifter och att du har ekonomiskt utrymme för att betala det ansökta lånet.

Avgifter på smslån

Små krediter
Är du ny kund så erbjuder många av långivarna ditt första lån gratis. Ett gratislån är bra eftersom det innebär att du inte får någon ränta eller några andra kostnader. Har du lånat förut så är du medveten om att du får betala en fast summa för lånet. Ska du till exempel låna 1000 kronor så kan du få betala tillbaka 1250 kronor. Den fasta summan är samma som ränta. Du bör därför ta med det i dina beräkningar att du betalar mer för det du köper än priset som står på prislappen.

Fördelar
Fördelar med ett snabblån är att du får pengarna snabbt och ansökan är väldigt enkel. Lånar du på rätt sätt, när det verkligen behövs och sällan, så fungerar smslån bra som en tillfällig hjälp.

* Resurser:
Jämför pris på SMS-lån
Skuldrådgivning kring lån
Finansinspektionen om att låna

Nackdelaralla lån
Vi har hört mycket i media om smslån som är negativt och det finns tyvärr många negativa aspekter med denna typ av lån. Allt för många hamnar i en ond lånspiral och lever på lån. Utgifterna blir till slut högre än inkomsterna vilket leder till allt fler låneansökningar för varje månad. Personen sitter sedan i en svår ekonomisk sits. Nya lån tas för att kunna betala tillbaka förra månadens lån varpå skulden växer tills ekonomin inte går ihop. Det är därför det är så viktigt att använda ett smslån på det sätt det är tänkt att användas. Låna snabbt till det du behöver någon gång då och då.
Vet du själv att du sitter i en ohållbar ekonomisk sits på grund av smålån och inte får din ekonomi att gå ihop så bör du vända dig till en rådgivare som kan hjälpa dig med din privatekonomi.

Comments are closed