Privatlån

Större lån utan säkerhet

Artikel uppdaterad: 2016-04-20
Privatlån, blancolån, låna utan säkerhet är alla samma sak. Hur mycket du kan låna skiljer sig mellan kreditgivare men vanligt är att beloppen ligger mellan 50 000 och 500 000 kronor. När du ska ansöka om ett privatlån är det bra att jämföra räntan mellan de olika lånen.

Det är på räntan du sparar mest pengar eftersom du förmodligen kommer att betala av lånet under en längre tid. Jämför den effektiva räntan, den inkluderar alla avgifter inklusive årsränta.

Privatlån

Varför privatlån?

Ett privatlån kan vara bra i flera olika situationer. Kanske har du många olika krediter? Det är mycket bättre att samla krediter på ett och samma lån än att ha flera små. Det blir mer ekonomiskt fördelaktigt och du får en bättre överblick på din ekonomi.

Köpa möbler. Möbler är ofta dyrt och en stor utgift som kan vara svår att lägga ut på en gång. En soffa eller säng kan kosta tiotusentals kronor. Ett privatlån kan vara bra vid en sådan affär så länge återbetalningstiden inte är för lång. Man ska tänka på att alla förbrukningsvaror förlorar värde och ju längre tid du betalar på varan desto dyrare blir den för dig, samtidigt som värdet har minskat avsevärt.

Köpa bil. Det är inte alltid man har en bil i inbyte vid en bilaffär eller en bil som täcker upp 20 % av den nya bilens värde. Det kan då vara lägligt att ta ett privatlån. Privatlånet blir en hjälp för en del eller hela summan av den nya bilen beroende på hur du väljer att lägga upp det.

Renovering. Äger du en bostad som är i behov av renovering eller nya vitvaror? Ditt bostadslån är maxat men det finns fortfarande mycket saker som behöver åtgärdas? Då är det många som väljer att ansöka om ett privatlån för att ha möjligheten att kunna färdigställa de behov som finns i bostaden. Att tänka på är att ett blancolån har en markant högre ränta än ett bostadslån och blir därför mycket dyrare.

Oavsett vad du tänker använda ditt lån till så tänk på att saker förlorar värde och att inte lägga lånet på en allt för lång bindningstid. Har du möjlighet kan det vara bättre att låna pengar i omgångar. Låna mindre, betala igen snabbt och ansök senare om ett nytt lån igen om det verkligen behövs. Du kan då ha bättre möjlighet att se om du kan lösa det finansiella på annat sätt än att binda dig på ett högt lån under flera år. Jämför lån innan. Det finns bra jämförelsesajter där man enkelt kan se räntan innan du skall låna pengar.

Ränta

Som nämns ovan så skiljer sig räntorna ganska mycket mellan kreditgivarna. Även avgifterna skiljer sig en hel del.
Det är därför det är bäst att jämföra de olika lånen, titta vad de har för avgifter, har de uppläggningsavgift? Aviavgift? Finns det olika betalningsalternativ för att slippa den administrativa avgiften? Hur hög är årsräntan? Och vad är den effektiva årsräntan?

En del kreditgivare kan ha en lägre årsränta än en annan men de kan ha fler och dyrare avgifter vilket resulterar i en högre effektiv årsränta. Den effektiva årsräntan summerar både ränta och avgifter vilket ger en klarare bild av lånets totala kostnad.

Låna utan säkerhet

Kreditupplysning på privatlån

I samband med en ansökan sker alltid en kreditupplysning. Eftersom privatlån är större lån använder sig långivarna av Upplysningscentralen när de kontrollerar din kreditvärdighet. Kreditupplysningen blir därför registrerad och syns i UCs register om någon annan gör en kreditupplysning på dig.

Det är naturligtvis inte farligt att ha registrerade upplysningar hos UC men om det har gjorts många under ett och samma år kan det ses som en nackdel hos en kreditgivare. Framförallt kan banken se det negativt om du till exempel skulle ansöka om ett stort lån till en bostad.

Varför är många registrerade upplysningar negativa?
Ju fler krediter du ansöker om desto mindre kreditvärdig blir du. Låt säga att du har 10 registrerade upplysningar på dig under ett år och du ska göra ytterligare en ansökan. Banken eller lånföretaget kommer då att undra varför du har behövt att göra så många ansökningar.

De kan misstänka att din ekonomi inte är bra ordnad och se det som en risk att bevilja ett lån. Har du däremot inte flera olika skulder så kommer de förmodligen att förbise upplysningarna. Men de kan vilja kontrollera om du har fått ett eller flera avslag av annan bank.

Comments are closed