Bostadslån

Bolån

Idag har priserna på bostadsmarknaden skjutit i höjden men trots det så jagar vi bostäder som aldrig förr. Budgivningarna stiger flera hundratusen kronor över utgångspriset, ibland till och med långt över en miljon. Tyvärr resulterar det i att vi drar på oss väldigt höga lån och får mycket mindre i plånboken. Det där drömhuset vi just budade in kan därför bli en ekonomisk katastrof istället för ett lyckligt hem att leva och bo i under många år framöver.

Men marknaden är ju som den är och det finns ju inte så många alternativ, är förmodligen en tanke som dyker upp nu? Och visst är det så, vi styr inte själva över marknaden men det finns ändå några punkter att tänka på innan ni ger er in i en budgivning eller ansöker om ett lånelöfte.
Bostadslån

  • Räkna på ert ekonomiska utrymme. Det är den absolut viktigaste punkten. Överstig aldrig det maxbelopp ni själva har satt även om ni kan få ett större låneutrymme av banken.
  • Behöver ni flytta nu? Har ni redan en fastighet eller en lägenhet så kan det vara ett alternativ att vänta och se hur marknaden utvecklar sig. Som det ser ut idag är det ett bra läge för försäljning eftersom man kan göra en rejäl vinst. Men det är en negativ marknad att vara köpare eftersom priserna är så höga.
  • Leta efter fastigheter i närområden där bostadspriserna kan vara mer fördelaktiga. De populäraste områdena har alltid de högsta priserna. Om ni är flexibla så kan det absolut vara värt att se sig omkring och få mycket mer för pengarna i andra områden.
  • Alternativa bostäder. Många köper en sommarstuga där det finns möjlighet att bygga större eller riva den befintliga fastigheten och bygga nytt. Ibland kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt än att köpa ett hus i samma område.
  • Förhandla om räntan. För att sänka utgifterna för bostaden så mycket som möjligt så bör ni absolut förhandla om räntan på ditt bolån. Hör efter vilka alternativ som är bäst, det är inte ovanligt att binda en del av lånet under en tid till fast ränta och ha en lånedel med rörlig ränta.

En bra bostadsaffär

Ni har en bra överblick över er ekonomi. Budgeten är noga genomtänkt och ni vet exakt hur stort låneutrymme ni klarar av. Ni stannar budgivningen inom budgetgränsen och väljer istället att hitta ett annat objekt om budgivningen skulle sticka iväg för högt. I er budget finns det utrymme för eventuella renoveringar, amortering på lånet och ett sunt sparande.

Vid kontakt med banken angående ett lånelöfte förhandlar ni om räntan, ju lägre ränta desto mindre utgifter på lånet. Bostadsaffären har större chans att bli lyckad och ni kan slappna av och glädjas åt ert köp.

bolån

En dålig bostadsaffär

Det är lätt att hasta iväg och ignorera sitt rationella jag när förhoppningar och drömmar är så nära att man nästan kan ta på dem. Det där perfekta huset eller den perfekta lägenheten där känslan är att det redan står ert namn på ytterdörren. Det är också det som kan resultera i att man budar över sin tänkta budget. ”Visst det blir knapert, men vi fixar det nog ändå”, är tanken hos många budgivare och skuldbelägger sig allt för högt.

När det sedan ska renoveras eller hemmet ska inredas för att bli en harmonisk oas, så finns det inte något ekonomiskt utrymme för det. Det är ofta då irritation och problem börjar uppstå. Pengarna räcker inte till, men visst ska det se fint ut utåt. Man lånar ännu mer pengar för att få idyllen att se verklig ut, räkningarna hopar sig och en dag går det helt enkelt inte ihop. Resultatet blir att idyllen som såg så lycklig ut från början istället blir en stor börda att bära på sina axlar.

Man får sälja och är tillbaks på ruta ett igen med en väldigt negativ erfarenhet. Det är därför det är så viktigt att sätta en budget och hålla sig till den. Sätt det positiva med bostadsköpet i en negativ aspekt och det negativa i en positiv aspekt, vrid och vänd på varje sten innan du ger dig in i leken.

Ett bostadsköp ska vara en rolig tid, ge många års lycka. Det ska bli ett hem, er egen plats på jorden. Lycka till med bostadsköpet!

Comments are closed